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中村浩蔵  ナカムラ コウゾウ

教員組織学術研究院(農学系)電話番号0265-77-1638
教育組織農学部 農学生命科学科 生命機能科学コースFAX番号0265-77-1638
職名准教授メールアドレスknakamu@shinshu-u.ac.jp
住所長野県上伊那郡南箕輪村8304信州大学農学部応用生命科学科ホームページURL

更新日:2020/07/09

プロフィール

兼担研究科・学部
大学院総合理工学系研究科農学専攻食品生命科学分野
研究分野
食品分子工学
食品機能化学
現在の研究課題
新規食品機能性成分コリンエステルの食品機能研究

コリンエステルを豊富に含むナスの食品機能性研究

杜仲葉の食品機能解明

個人最適食によるヘルスケア

所属学会
所属学会
日本生物工学会
日本応用糖質科学会
日本フードファクター学会
日本栄養・食糧学会
アメリカ化学会
日本味と匂い学会
日本農芸化学会
日本ペプチド学会
日本化学会
学歴
出身大学院
1996 , 広島大学 , 大学院工学研究科博士課程後期 , 工業化学専攻

出身学校・専攻等(大学院を除く)
1992 , 広島大学 , 工学部 , 第3類(化学系)

取得学位
博士(工学) , 広島大学
受賞学術賞
2018 , 日本杜仲研究会奨励賞
2018 , 日本農芸化学会2018年度大会トピックス賞 , ゲニポシド酸の経口摂取は高血圧自然発症ラットにおいて心房性ナトリウム利尿ペプチドの分泌を促進する
2014 , Journal of Food Science and Technology Best Paper-2013 , "Changes in phenols contents from buckwheat sprouts during growth stage"
2012 , 第9回農芸化学研究企画賞 , ソバを原料とする降圧食品の開発と降圧メカニズムの解明
2006 , 日本味と匂学会論文賞 , 甘味を持つ異常アミノ酸Monatinとそのアナログの呈味発現
研究職歴等
研究職歴
2005- , 信州大学農学部准教授
2002-2005 , 信州大学大学院農学研究科 助手
2002-2002 , 富士ゼロックス(株) 高度研究職
2000-2001 , 科学技術振興事業団 特別研究員
1996-1999 , 日本学術振興会 特別研究員PD
1994-1996 , 日本学術振興会 特別研究員DC1

留学歴
1996-1998 , カリフォルニア大学サンディエゴ校

研究活動業績

研究業績(著書・
発表論文等)
著書
Oral Administlation of Geniposidic Acid Induces Secretion of Atrial Natriuletic Peptide in Spontaneously Hypertensive Rats
Peptide Science 2017 , :174-175 2018(Feb.)
Author:Shohei Yamaguchi, Shingo Hosoo, Masahiro Koyama, Ryo Yamazaki, Tetsuya Hirata, Yasuyo Yamaguchi, Hiroo Yamasaki, Naoto Minamino, Keiji Wada, Sansei Nishibe, Kozo Nakamura*


【第Ⅱ編 機能性評価】第2章 血圧降下作用、1 in vitro ACE 阻害活性試験、2 ex vivo ACE 阻害活性試験、3 in vivo ACE 阻害活性試験、4 ラット血圧測定試験
シーエムシー出版 , 機能性食品開発のための初期評価試験プロトコール集(監修: 山本(前田)万里) , :53-75 2017(Jun.)
Author:山本(前田)万里他57名


Angiotensin I Converting Enzyme Inhibitory Effect of Antihypertensive Peptides Mixture
Peptide Science 2016 , :25-26 2017(Feb.)
Author:Masahiro Koyama, Shihori Iwamoto, Sho Okitsu, Kozo Nakamura*


ACE Inhibitory Peptide Accumulated and Produced ACE Inhibitory Fragments in Rat Aorta Tissue to Suppress Vasoconstriction
Peptide Science 2015 , :49-52 2016(Mar.)
Author:Masahiro Koyama, Sho Okitsu, Daisuke Hayasaki, Kozo Nakamura*


Difference between In Vitro, Ex Vivo, and In Vivo Angiotensin I Converting Enzyme Inhibition by Antihypertensive Peptides from Fermented Buckwheat Sprout
Peptide Science 2014 , :43-46 2015(Mar.)
Author:Masahiro Koyama1, Sho Okitsu, Akira Watanabe and Kozo Nakamura*


Antihypertensive Peptides Isolated from Fermented Buckwheat Sprout
Peptide Science 2012 , :27-30 2013(Mar.)
Author:Masahiro Koyama, Seiji Hattori, Mai Kato, Kyoko Naramoto, and Kozo Nakamura*


Antihypertensive Actions of the Gly-His-Gly Isolated from Fermented Buckwheat Sprout
Peptide Science 2011 , :115-118 2012
Author:Masahiro Koyama, Yukimi Hashiguchi and Kozo Nakamura*


Blood-pressure-lowering Effect of Fermented Buckwheat Sprout and the Peptides Contained Therein
Peptide Science 2007 , :13-16 2008(Jan.)
Author:Kozo Nakamura, Kyoko Naramoto, and Mari Fujita


Using Computer Modeling to Study Lactam Ring Formation during Monatin and the Analogue Synthesis
Peptide Science 2005 , :191-194 2006(Mar.)
Author:Kana Kogiso, Kazumasa Furuta, Hiroshi Kayahara, and Kozo Nakamura*


Isolation of Hydrophilic ACE Inhibitory Peptides from Fermented Buckwheat Sprout
Peptide Science 2005 , :155-158 2006(Mar.)
Author:KozoNakamura, Yasunori Maejima, Shigeyoshi Maejima, and Emi Niimura


Functionality Enhancement in Germinated Brown Rice
The Royal Society of Chemistry , Food Flavor and Chemistry, Explorations into the 21st Century , :356-371 2005(Jun.)
Author:Kozo Nakamura,Su Tian, and Hiroshi Kayahara


The Functionality of Backwheat Sour Juice
The Royal Society of Chemistry , Food Flavor and Chemistry, Explorations into the 21st Century , :350-355 2005(Jun.)
Author:Kozo Nakamura,Chiho Nakamura,Shigeyoshi Maejima,Masataka Maejima,Michiaki Watanabe, Mayumi Shiro,and Hiroshi Kayahara


第4章 発芽そばの成分分析
(有)川辺書林 , 特許,発芽そばへの道 , 4:125-155 2005(Jan.)
Author:大西利光, 茅原 紘, 中村浩蔵


Synthesis of Taurine Peptides and Taste.
Peptide Science 2003 , :199-202 2004(Jan.)
Author:Takuro Koyama, Hiroshi Kayahara and Kozo Nakamura


Control of Lactamization in the Synthesis of Monatin Analogue.
Peptide Science 2003 , :195-198 2004(Jan.)
Author:Kana Kogiso, Kozo Nakamura and Hiroshi Kayahara


Total Synthesis of Monatin and the Taste Expression.
Peptide Science 2003 , :61-64 2004(Jan.)
Author:Kozo Nakamura, Kana Kogiso, Takero Nakajima and Hiroshi Kayahara


ミツバチの贈り物
郷土出版社 , みすずかる信濃の健康志向食品 , :169-186 2003(Sep.)
Author:中村浩蔵, 茅原 紘


Taste and ACE Inhibitory Activity of g-Aminobutyric Acid Containing Peptides
Peptide Science 2002 , :179-182 2003(Mar.)
Author:Kozo Nakamura, Eri Kato, Kana Ando and Hiroshi Kayahara


Chemical properties of acyl groups on phenolic hydroxy group of tyrosine.
Peptide Science 2001 , :43-46 2002(Mar.)
Author:Kozo Nakamura, Eisaku Nomura and Hisaji Taniguchi


ペプチド性塩から味代替物質
光琳 , 食品工業における科学・技術の進歩(VII) , :49-66 1997(Jan.)
Author:岡井秀雄, 中村浩蔵, 倉光利江


What is the Meaning of the Structural Similarities between Sweet and Bitter Compounds?
Allured Pub. Corp. , Chemistry of Novel Foods , :66-79 1997(Jan.)
Author:Kozo Nakamura, Takao Fukuma, Toshinori Shimizu, and Hideo Okai


Convenient Synthesis of Flavor Peptides Using DSP, HOBMCl, and Their Derivatives
Allured Pub. Corp. , Chemistry of Novel Foods , :33-43 1997(Jan.)
Author:Jirou Okai, Takashi Nakata, Kozo Nakamura, Masahiro Tamura, and Hideo Okai


"Role of ""Ionic Tastes” in Food Materials"
Allured Pub. Corp , Chemistry of Novel Foods, , :19-31 1997(Jan.)
Author:Rie Kuramitu, Kozo Nakamura, and Hideo Oka


Can We Obtained Strong Sweetness According to Sweet Peptide Model?
Peptide Chemistry 1994 , :57-60 1995(Mar.)
Author:Masatoshi Takahashii, Kozo Nakamura and Hideo Okai


Conversion of Bitterness of C-Terminal Octapeptide of Bovine b-Casein (Arg-Gly-Pro-Phe-Pro-Ile-Ile-Val) into Sweetness
Peptide Chemistry 1994 , :281-284 1995(Mar.)
Author:Masatoshi Takahashi, Takashi Nakata, Masaru Nakatani, Shirou Kataoka, Kozo Nakamura, and Hideo Okai


Molecular Recognition of Sweet Compounds and Bitter Compounds
Peptide Chemistry 1993 , :329-332 1994(Mar.)
Author:Kozo Nakamura and Hideo Okai


Synthesis of Saccharoide (Complex Containing Saccharide and Peptide)
Peptide Chemistry 1992 , :427-430 1993(Jul.)
Author:Kozo Nakamura, Daisuke Segawa, Keisuke Kinomura, Masahiro Tamura and Hideo Okai


Do We Recognize Sweetness and Bitterness at the Same Receptor?
American Chemical Society , Food Flavor and Safety, Molecular Analysis and Design , :28-35 1993(Feb.)
Author:Kozo Nakamura, and Hideo Okai*


論文
Evaluating of quality of rice bran protein concentrate prepared by a combination of isoelectronic precipitation and electrolyzed water treatment
LWT-Food Sci. Technol.,99:262-267 2018(Oct. 05)
Author:Masanori Watanabe*, Chikako Yamada, Isamu Maeda, Charin Techapun, Ampin Kuntiya, Noppol Leksawasdi, Phisit Seesuriyachan, Thanongsak Chaiyaso, Shinji Takenaka, Tadahiko Shiono, Kozo Nakamura, Shujiro Endo


Antihypertensive effects of orally administered eggplant (Solanum melongena) rich in acetylcholine on spontaneously hypertensive rats
Food Chem.,Accepted 2018(Oct. 03)
Author:Shohei Yamaguchi, Kento Matsumoto, Masahiro Koyama, Su Tian, Masanori Watanabe, Akihiko Takahashi, Koji Miyatake and Kozo Nakamura*


Geniposidic acid upregulates atrial natriuretic peptide secretion and lowers blood pressure in spontaneously hypertensive rats
J. Funct. Food.,40:634-638 2018(Jan.)
Author:Kozo Nakamura*, Shingo Hosoo, Shohei Yamaguchi, Masahiro Koyama, Ryo Yamazaki, Tetsuya Hirata, Yasuyo Yamaguchi, Hiroo Yamasaki, Naoto Minamino, Keiji Wada, Sansei Nishibe


Decreased Fatty Acid β-Oxidation Is the Main Cause of Fatty Liver Induced by Polyunsaturated Fatty Acid Deficiency in Mice
Tohoku J. Exp. Med.,242:229-239 2017(Jul.)
Author:Takero Nakajima, Yang Yang, Yu Lu, Yuji Kamijo, Yosuke Yamada, Kozo Nakamura, Masahiro Koyama, Shohei Yamaguchi, Eiko Sugiyama, Naoki Tanaka, Toshifumi


Preventive Effect of Eucommia Leaf Extract on Aortic Media Hypertrophy in Wistar Kyoto Rats Fed a High-fat Diet
Hypertension Research,40(6):546-551 2017(Jul.)
Author:Shingo Hosoo, Masahiro Koyama, Akira Watanabe, Ryuya Ishida, Tetsuya Hirata, Yasuyo Yamaguchi, Hiroo Yamasaki, Keiji Wada, Yukihito Higashi and Kozo Nakamura*


Fermentation-induced changes in the concentrations of organic acids, amino acids, sugars, and minerals and superoxide dismutase-like activity in tomato vinegar
Int. J. Food Prop.,20(4):888–898 2017(Mar.)
Author:Masahiro Koyama, Yasushi Ogasawara, Kiyoshi Endou, Hirofumi Akano, Takero Nakajima, Toshifumi Aoyama, Kozo Nakamura*


Extracellular protease derived from lactic acid bacteria stimulates the fermentative lactic acid production from the by-products of rice as a biomass refinery function
J. Biosci. Bioeng.,123(2):245-251 2017(Jan.)
Author:Masanori Watanabe*, Charin Techapun, Ampin Kuntiya, Noppol Leksawasdi, Phisit Seesuriyachan, Thanongsak Chaiyaso, Shinji Takenaka, Isamu Maeda, Masahiro Koyama, Kozo Nakamura


Identification of natural lactoylcholine in lactic acid bacteria-fermented food
Food Chem.,201:188-191 2016(Jun. 15)
Author:Kozo Nakamura*, Sho Okitsu, Ryuya Ishida, Su Tian, Naoki Igari, Yoshihiko Amano


The Restorative Effects of Eucommia ulmoides Oliver Leaf Extract on Vascular Function in Spontaneously Hypertensive Rats
Molecules,20:21971-81 2015(Dec. 09)
Author:Shingo Hosoo, Masahiro Koyama, Mai Kato, Tetsuya Hirata*, Yasuyo Yamaguchi, Hiroo Yamasaki, Atsunori Wada, Keiji Wada, Sansei Nishibe and Kozo Nakamura*


Characterization of bioactive agents in five types of marketed sprouts and comparison of their antihypertensive, antihyperlipidemic, and antidiabetic effects in fructose-loaded SHRs
J. Food Sci. Tech.,published online (DOI 10.1007/s13197-015-2048-0) 2015(Oct. 01)
Author:Kozo Nakamura*, Masahiro Koyama, Ryuya Ishida, Takashi Kitahara, Takero Nakajima, Toshifumi Aoyama


Simultaneous recovery and purification of rice protein and phosphorus compounds from full-fat and defatted rice bran with organic solvent-free process
J. Biosci. Bioeng.,119(2):206-2011 2015(Feb.)
Author:Masanori Watanabe, Isamu Maeda, Kozo Nakamura, Masahiro Koyama, Kazuo Sasano


One-pot esterification and amidation of phenolic acids
TETRAHEDRON,70(43):8097-8107 2014(Oct. 28)
Author:Nakamura, K; Nakajima, T; Aoyama, T; Okitsu, S; Koyama, M


Blood Pressure-Lowering Peptides from Neo-Fermented Buckwheat Sprouts: a New Approach to Estimating ACE-Inhibitory Activity
PLoS ONE,9(9):e105802 2014(Aug.)
Author:Masahiro Koyama, Seiji Hattori, Yoshihiko Amano, Masanori Watanabe, Kozo Nakamura*


Vasoactivities in Normotensive and Hypertensive Rats of Neo-Fermented Buckwheat Sprout and an Antihypertensive Peptides Therein
th Asia-Pacific International Peptide Symposium/50th Japanese Peptide Symposium/Peptide Science 2013,:401-404 2014(Mar.)
Author:Masahiro Koyama, Seiji Hattori, Mai Kato, Kyoko Naramoto, and Kozo Nakamura*


An Ex Vivo Assay to Measure ACE Inhibitory Activities using Thoracic Aorta Ring
th Asia-Pacific International Peptide Symposium/50th Japanese Peptide Symposium/Peptide Science 2013,:397-400 2014(Mar.)
Author:Masahiro Koyama, Ryuya Ishida, Seiji Hattori, and Kozo Nakamura*


Identification of Trypsin Inhibitors from Potato Extract
th Asia-Pacific International Peptide Symposium/50th Japanese Peptide Symposium/Peptide Science 2013,:393-396 2014(Mar.)
Author:Keisuke Yataka, Hiroshi Tomozawa, Masahito Tsubata, Kazuya Yamaguchi, and Kozo Nakamura*


Purification and identification of anti-hypertensive peptides from fermented buckwheat sprouts
J. Agric. Food Chem.,61(12):3013-21 2013(Feb.)
Author:Masahiro Koyama, Kyoko Naramoto, Takero Nakajima, Toshifumi Aoyama, Masanori Watanabe, Kozo Nakamura*


Blood-pressure-lowering Effect of Fermented Buckwheat Sprout in Spontaneously Hypertensive Rats
J. Funct. Food.,5(1):406-415 2013(Jan.)
Author:Kozo Nakamura*, Kyoko Naramoto, and Masahiro Koyama


Fermentative L-(+)-lactic acid production from non-sterilized rice washing drainage containing rice bran by a newly isolated lactic acid bacteria without any additions of nutrients
J. Biosci. Bioeng.,115(4):449-52 2012(Nov.)
Author:Masanori Watanabe*, Masahiro Makino, Nobuo Kaku, Masahiro Koyama, Kozo Nakamura, and Kazuo Sasano


Peroxisome proliferator-activated receptor α mediates enhancement of gene expression of cerebroside sulfotransferase in several murine organs
Glycoconjugate J.,30(6):553-60 2012(Oct.)
Author:Takero Nakajima1, Yuji Kamijo, Huang Yuzhe, Takefumi Kimura, Naoki Tanaka, Eiko Sugiyama, Kozo Nakamura, Mamoru Kyogashima, Atsushi Hara, Toshifumi Aoyama


A Selective Preparation of Highly Deuterated Hydroxybenzoic Acids
Lett. Org. Chem.,8(5):332-336 2011(Jun.)
Author:Kozo Nakamura*, Kazuki Morozumi, Daisuke Amano


Interaction of epicatechin gallate with phospholipid membranes as revealed by solid-state NMR spectroscopy
Biochim. Biophys. Acta,1808(6):1654-1660 2011(Jun.)
Author:Yoshinori Uekusa, Miya Kamihira-Ishijima, Osamu Sugimoto, Takeshi Ishii, Shigenori Kumazawa, Kozo Nakamura, Ken-ichi Tanji, Akira Naito, and Tsutomu Nakayama*


Peptides in an Antihypertensive Food Made from Buckwheat
Proceeding Book for 5th International Peptide Symposium/Peptide Science 2010,:280 2011(Apr.)
Author:Masahiro Koyama, Kyoko Naramoto, and Kozo Nakamura


Changes in phenols contents from buckwheat sprouts during growth stage
J. Food Sci. Tech.,50(1):86-93 2011(Feb.)
Author:Masahiro Koyama, Chiho Nakamura and Kozo Nakamura*


有機酸類がフェノール化合物の渋味・苦味におよぼす影響
日本味と匂学会誌,17(3):351-354 2010(Dec.)
Author:小山正浩,小嶋裕士,藤森清司,中村浩蔵*


Phenolic Compounds Responsible for the Superoxide Dismutase-like Activity in High-Brix Apple Vinegar.
J. Agric. Food Chem,58(18):10124-10132 2010(Sep.)
Author:Kozo Nakamura*, Yasushi Ogasawara, Kiyoshi Endou, Seiji Fujimori, Masahiro Koyama, and Hirofumi Akano


Correlation of Polyphenolics Content to Antioxidant Activity of Forsythia Suspensa Leaves
Program&Proceedings of Shinshu University International Symposium 2010,:79-84 2010(Feb.)
Author:Su Tian, Yan Wang, and Kozo Nakamura


Differences of Sesquiterpene Lactones Content in Different Leaf Parts and Head Formation Stages in Lettuce
Hort. Res.,8(1):13-17 2009(Aug.)
Author:Kojiro Arakawa, Mineo Minami*, Kozo Nakamura, Ken-ichi Matsushima and Kazuhiro Nemoto


Loss of Sweetness of Monatin with Lactamization
Proceedings of 7th Australian Peptide Conferences/ 4th International Peptide Symposium/ 2nd Asia-Pacific Peptide Symposium,:1-4 2008(Sep.)
Author:Reito Ikeda, Kana Kogiso, Yasunori Maejima, and Kozo Nakamura


Variation of Sesquiterpene Lactones Content in Lactuca and Cichorium Species
Hort. Res.,7(4):499–504 2008(Aug.)
Author:Kojiro Arakawa, Mineo Minami*, Kozo Nakamura, Ken-ichi Matsushima and Kazuhiro Nemoto


Cholesterol-lowering effect of bezafibrate is independent of peroxisome proliferator-activated receptor activation in mice.
Biochem Pharmacol,76:108-119 2008(Apr.)
Author:Tekero Nakajima, Tanaka N, Sugiyama E, Kamijo Y, Hara A, Hu R, Li G, Li Y, Kozo Nakamura, Gonzalez FJ and Toshifumi Aoyama*


モナティン類縁体の甘味発現に関与する官能基の探索とその反応性
日本味と匂学会誌,14(3):419-422 2007(Dec.)
Author:池田玲敏,小木曽加奈,中村浩蔵*


Development of Taste Evaluation System of Monatin Related Compounds Using Computer Modeling Method
Proceeding of the International Conference of 43rd Japanese Peptide Symposium and 4th Peptide Engineering Meeting/Peptide Science 2006,:133-134 2007(Nov.)
Author:Kozo Nakamura, Kana Kogiso, Reito Ikeda, and Kazumasa Furuta


γ-アミノ酸導入ペプチドの呈味発現
日本味と匂学会誌,13(3):431-434 2006(Dec.)
Author:中村浩蔵*,古田一匡,池田玲敏,小山卓郎,小木曽加奈


Polyphenolic content and physiological activities of Chinese hawthorn extracts
Biosci. Biotech. Biochem.,70(12):2948-2956 2006(Dec.)
Author:Tong Cui, Kozo Nakamura*, Su Tian, Hiroshi Kayahara, Yi-Ling Tian


Quantification of the polyphenols and triterpene acids in Chinese hawthorn fruit by high-performance liquid chromatography
J. Agric. Food Chem.,54(13):4574-4581 2006(Jun.)
Author:Tong Cui, Jian-Zhong Li, Hiroshi Kayahara, Liang Ma, Li-Xia Wu, and Kozo Nakamura*


甘味を持つ異常アミノ酸Monatinとそのアナログの呈味発現
日本味と匂学会誌,12(3):565-568 2005(Dec.)
Author:小木曽加奈, 中村浩蔵*, 古田一匡, 茅原 紘


Analyses of Arbutin and Chlorogenic Acid, the Major Phenolic Constituents in Oriental Pear
J. Agric. Food Chem.,53(10):3882-3887 2005(Jun.)
Author:Tong Cui, Kozo Nakamura*, Liang Ma, Jian-Zhong Li, and Hiroshi Kayahara


Sweetness Production of Taurine Di-peptides Based on Their Crystal Structures and Characterized Conformations
The Proceedings of the Joint Meeting of 1st Asia-Pacific International Peptide Symposium&40st Japanese Peptide Symposium, Peptide Science 2004,:165-168 2005(Apr.)
Author:Kozo Nakamura, Takuro Koyama, Takero Nakajima, Kana Kogiso, and Hiroshi Kayahara


The C-C bond formation with Alkyl Halide in Monatin Analogue Synthesis and Their Tastes Expression
The Proceedings of the Joint Meeting of 1st Asia-Pacific International Peptide Symposium&40st Japanese Peptide Symposium, Peptide Science 2004,:553-556 2005(Apr.)
Author:Kana Kogiso, Kozo Nakamura, and Hiroshi Kayahara


High-Performance Liquid Chromatographic Determination of Phenolic Compounds inRice
Journal of Chromatography A,1063(1-2):121-128 2005(Jan.)
Author:Su Tian, Kozo Nakamura*, and Hiroshi Kayahara


Analysis of Phenolic Compounds in White Rice, Brown Rice, and Germinated Brown Rice
J. Agric. Food Chem.,52(15):4808-4813 2004(Aug.)
Author:Su Tian, Kozo Nakamura*, and Hiroshi Kayahara


Base-labile tert-Butoxycarbonyl (Boc) Group on Phenols
Tetrahedron Lett.,45(3):495-499 2004(Jan.)
Author:Kozo Nakamura*, Takero Nakajima, Hiroshi Kayahara, Eisaku Nomura and Hisaji Taniguchi


Synthesis of Amide Compounds of Ferulic Acid, and Their Stimulatory Effect on Insulin Secretion In Vitro
Bioorg. Med. Chem.,11:3807-3813 2003(Mar.)
Author:Eisuke Nomura, Ayumi Kashiwada, Asao Hosoda, Kozo Nakamura, Hideko Morishita, Takuo Tsuno and Hisaji Taniguchi*


Design of Functional Foods using Synthetic Conjugates
Journal of Faculty of Agriculture SHINSHU UNICERSITY,39(1-2):1-11 2003(Mar.)
Author:Kozo Nakamura
Keywords:functional food,conjugate,synthesis,food design


Total Synthesis of Monatin
Org. Lett.,2(19):2967-2970 2000(Aug.)
Author:Kozo Nakamura, Tracy J. Baker, and Murray Goodman*


Further studies on the preparation of low sodium chloride-containing soy sauce by using ornithyltaurine hydrochloride and its related compounds
Biosci. Biotech. Biochem.,61(7):1163-1167 1997(Jul.)
Author:Rie Kuramitu, Daisuke Segawa, Kozo Nakamura, Syunsuke Muramatsu and Hideo Okai*


合成ペプチドおよび類縁体を用いた呈味-構造相関性に関する研究並びに新呈味剤開発の試み
広島大学大学院工学研究科学位論文 1996(Nov.)
Author:中村浩蔵


Tastes Produced by Peptides Containing Ionic Groups and by Related Compounds
Biosci. Biotech. Biochem.,60(10):1637-1642 1996(Oct.)
Author:Rie Kuramitu, Masatoshi Takahashi, Kouji Tahara, Daisuke Segawa, Kozo Nakamura, and Hideo Okai*


A Convenient Synthesis of L-Ornithyltaurine・HCl and the Effect on Saltiness in a Food Material
J. Agric. Food. Chem.,44(9):2481-2485 1996(Sep.)
Author:Kozo Nakamura, Rie Kuramitu, Shiro Kataoka, Daisuke Segawa, Kouji Tahara, Masahiro Tamura, and Hideo Okai*


Preparation of Low Sodium Chloride Containing Soy Sauce Using Amino Acid Based Saltiness Enhancers
Biosci. Biotech. Biochem.,59(1):35-39 1995(Jan.)
Author:Daisuke Segawa, Kozo Nakamura, Rie Kuramitu, Syunsuke Muramatu, Yoshio Sano, Yasuyuki Uzuka, Masahiro Tamura, and Hideo Okai*


Relationship between Taste and Structure of O-Aminoacyl Sugars Containing Basic Amino Acid.
Biosci. Biotech. Biochem.,57(1):20-23 1993(Jan.)
Author:Masahiro Tamura, Kozo Nakamura, Keisuke Kinomura and Hideo Okai*


MISC
未利用スプラウトを利用した機能性食品素材
食品工業,52(16):59-65 2009(Feb.)
Author:中村浩蔵,小山正浩


ブロッコリースプラウト中のCoQ 10含量とその機能性
機能性食品と薬理栄養,3(2):85-90 2005(Nov.)
Author:中村浩蔵


発芽玄米とその機能性ーギャバからフェノール類へ
フードリサーチ,592(10):12-16 2004(Oct.)
Author:中村浩蔵, 茅原 紘, 田 粟


発芽(スプラウト)食品の有効利用
食品加工技術,24(1):25-33 2004(Feb.)
Author:茅原 紘, 中村浩蔵


塩から味ペプチド・オルニチルタウリンの呈味特性ならびに新規NaCl代替物質の開発
(財)ソルト・サイエンス研究財団 平成8年度助成研究報告集,:275-284 1996
Author:中村浩蔵, 岡井秀雄, 倉光利江, 重田征子


The Taste of O-Aminoacyl Sugars
Olfaction and Taste XI,:275 1994(Nov.)
Author:Kozo Nakamura, Masahiro Tamura, and Hideo Okai

特許等知的財産
登録済特許
重水素化芳香族カルボン酸類の製造方法(特許第5151659号)
穀物のポリフェノール富化加工方法、それらの穀物が含まれた食品(特許第4888744号)
発酵ソバ抽出物(特許第5888763号)
発酵食品抽出組成物
研究費
共同研究
2018 - 2019 , ゲニポシド酸(GEA)摂取による尿量増加効果の確認試験
2018 - 2019 , ぶどう(ナガノパープル)における機能性表示食品に向けた取組
2018 - 2019 , きのこ(えのきたけ)における機能性表示食品に向けた取組みについて
2017 - 2018 , レモンによる血圧上昇抑制作用に関する研究
2016 - 2017 , 高血圧自然発症ラット(SHR)における杜仲葉エキス(ELE)および含有成分の心房性ナトリウム利尿ペプチド(ANP)分泌増加効果
2016 - 2017 , 乳酸発酵トマトの機能性開発
2014 - 2015 , 高血圧自然発症ラットにおける杜仲葉エキス(ELE)の血管内皮機能改善効果
2013 - 2014 , 発酵キョウバクの機能性に関する研究
2013 - 2014 , 高血圧自然発症ラッにおける杜仲葉エキス(の血管内皮機能改善効果
2012 - 2012 , 発酵キョウバクの機能性に関する研究
2011 - 2013 , 抽出物の降圧作用の検証
2011 - 2011 , オウバクエキス製造に関する研究
2011 - 2011 , 天然物の原料(食品)から得られる抽出物の成分分析と降圧作用の検証
2011 - 2011 , 濃厚豆腐廃液から大豆イソフラボン組成物を製造する技術の開発
2010 - 2010 , 食酢及び柑橘食材の抗酸化性に関する研究
2010 - 2010 , 植物ステロールの血管への作用に関する検証
2009 - 2011 , 安定同位体標識カフェ酸フェネチルエステルの合成と動態解析
2008 - 2008 , 低ナトリウムオルニチルタウリンの合成
2007 - 2009 , 豆腐廃水処理に関する研究
2007 - 2008 , 静水圧を利用したポリフェノール富化小麦粉の開発
2007 - 2007 , ソバの芽および発酵発芽ソバの食品機能に関する研究
2006 - 2008 , 食酢の食品機能向上に関する研究
2006 - 2007 , ポリフェノール富化小麦粉の開発
2006 - 2006 , 精製オルニチルタウリンの塩味増強作用の解析

受託研究
2017 - 2020 , 新規機能性成分によるナス高付加価値化のための機能性表示食品開発(革新的技術開発・緊急展開事業(うち経営体強化プロジェクト)、1.32億円)
2016 - 2017 , 新規コリンエステルの機能性探索
2014 - 2017 , ソバ発酵技術を利用した血圧降下作用を有する機能性食品素材の開発(関東経済産業局サポイン事業、事業費1.4億円(うち配分3191万円))
2013 - 2014 , 収穫前ソバ組織およびソバ調理食品中のアレルゲン試験
2011 - 2011 , 濃厚豆腐廃液から大豆イソフラボン組成物を製造する技術の開発((独)科学技術振興機構JST, A-STEP FS試験)
2006 - 2006 , ”発酵発芽ソバ”の開発((独)科学技術振興機構JST、A-STEP SF試験)
2004 - 2004 , 高機能性発芽食品開発可能性試験
2003 - 2004 , 未利用スプラウトから機能性食品素材を製造する技術の開発

科学研究費補助金(研究代表者)
2018 - 2020 , 抗ストレス食品成分が神経活動を介して生体に与える影響 , 基盤研究(C)
2014 - 2016 , ソバ茎葉乳酸発酵物から得られた新規降圧ペプチドの降圧メカニズム解明 , 基盤研究(C)
2006 - 2008 , 食品機能性解析のための重水素・重炭素標識フェノール性化合物大量調製法の開発 , 若手研究(A)
2004 - 2005 , ポリフェノール類の組み合わせによる活性酸素除去能の増幅に関する研究 , 若手研究(B)

その他
2016 - 2017 , 特許技術指導契約(特許技術情報使用契約書に基づく)1000万円
2015 - 2016 , 特許技術指導契約(特許技術情報使用契約書に基づく)473万円
研究諸活動
学術専門雑誌等編集
2011- , The Scientific World Journal
2007- , THE OPEN AGRICULTURE JOURNAL

社会活動実績

社会活動等
放送公開講座
2012.08 - 20130223 , 地域食資源で高血圧予防~血圧を下げるソバの漬物「発酵キョウバク」~

出前講座
20111105 - 20111105 , 食品と健康の科学

講演会
20141211 - , East Asia Conference on Standardization of Rice Function「HPLC determination of Phenolic Compounds in Rice」
20140329 - , 第9回農芸化学研究企画賞最終報告会「ソバを原料とする降圧食品の開発と降圧メカニズムの解明」
20131108 - , 平成25年度 日本応用糖質科学会東日本支部ミニシンポジウム「地域資源を活用した高血圧予防食品開発」
20130810 - , 平成25年度日本農芸化学会北海道支部夏期シンポジウム「優れた降圧作用を有するソバ植物体乳酸発酵物「発酵キョウバク」」
20130326 - , 第9回農芸化学研究企画賞中間報告会「ソバを原料とする降圧食品の開発と降圧メカニズムの解明」
新規降圧食品・発酵発芽ソバの開発

学会・研究会の主催
2015.8.9 - 2015.8.11 , 第47回若手ペプチド夏の勉強会 , 日本ペプチド学会 , 世話人代表
2011.6.29~ - , 信州機能性食品開発研究会 , 専務理事
2005.8.3 - 2005.8.6 , 第38回若手ペプチド夏の勉強会 , 日本ペプチド学会 , 世話人代表
2003.9.6 - 2003.9.7 , 平成15年度公開講座「食の安全性と健康を考える」
2002.8.11 - 2002.8.12 , 青少年のための科学の祭典2002(伊那大会) , 「青少年のための科学の祭典2002」伊那大会実行委員会,日本科学技術振興財団・科学技術館,信州大学,信州大学農学部

学外審議会・委員会
20100601 - 20101031 , 科学研究費委員会専門委員(書面審査および審査会審議)研究活動スタート支援 , 委員
20090601 - 20091031 , 科学研究費委員会専門委員(書面審査および審査会審議)研究活動スタート支援 , 委員

メディア・報道
20180614 , 日本農業新聞 , ナスで機能性表示 , 朝刊1面
20180308 , 毎日新聞 , 毎日みらい創造ラボがデモデー、ウェルナスがグランプリに , 朝刊29面およびWeb版
20180307 , 毎日新聞 , 毎日みらい創造ラボ第1期の4チームが成果報告会 , Web版
20171130 , 毎日新聞 , 毎日みらい創造ラボ第1期の支援5チーム決定 , 朝刊26面およびWeb版
20171026 , 日本農業新聞 , 血圧上昇抑制 機能性表示で ナス消費拡大へ 高知県、信州大など研究 , 朝刊13面
20170921 , 信濃毎日新聞 , 信大発、ナスでベンチャー 農学部准教授ら健康食品開発へ設立 , 朝刊1面およびWeb版
20150111 , 信濃毎日新聞 , 信大グループ 高血圧に機能性食品 発酵ソバ若芽の研究から開発本格化
20110104 , 信濃毎日新聞 , ソバ芽の乳酸発酵で高血圧が低下 信大農学部准教授が実験で確認
20031107 , 信濃毎日新聞 , モヤシ繊維を乾燥・粉末化 信州大学大学院農学研究科と(株)サラダコスモが共同技術開発
大学発ベンチャー
2017 , 株式会社ウェルナス , コア発明者 , 食品、ヘルスケア , 上田市常田3丁目15-1(繊維学部) Fii施設FBラボ 508号室2