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濵渦 康範|信州大学 研究者総覧

濵渦 康範 (ハマウズ ヤスノリ)   

学術研究院(農学系)

農学部 農学生命科学科 植物資源科学コース 

教授 

学位

  • 農学博士

研究分野

  • 園芸科学, 園芸利用学
  • 食品科学, 食料機能解析学

経歴

  • 2001年
    信州大学 助教授 農学研究科
  • 1996年
    信州大学 農学部 助手

学歴

  • 1995年, 大阪府立大学, 農学研究科
  • 1991年, 大阪府立大学, 農学研究科
  • 1989年, 大阪府立大学, 農学部

委員歴

  • 評議員, 日本食品保蔵科学会

論文

  • In vitro and in vivo evaluation of the bile acid-binding properties of dried persimmon and its non-extractable proanthocyanidin fraction
    Yasunori Hamauzu, Erika Ikeda
    Food Chemistry, 373, 131617, 2022年, 査読有り
    筆頭著者, 責任著者
  • Anti-degranulation and bile acid-binding activity of extracts from fruits and agro-industrial by-products
    Yasunori Hamauzu & Takeshi Kawahara
    Food Bioscience, 43(101244), 2021年, 査読有り
    筆頭著者, 責任著者
  • Non-extractable polyphenols and in vitro bile acid-binding capacity of dried persimmon (Diospyros kaki) fruit
    Yasunori Hamauzu and Jutalak Suwannachot
    Food Chemistry, 293, 127-133, 2019年, 査読有り
  • Gastroprotective property of Pseudocydonia sinensis fruit jelly on the ethanol induced gastric lesions in rats
    Yasunori Hamauzu, Hiyo Kishida, Nozomi Yamazaki
    Journal of Functional Foods, 48, 275-282, 2018年07月, 査読有り
  • 市田柿の抽出性・非抽出性ポリフェノールとin vitro胆汁酸吸着活性
    濵渦康範・川畑諒平
    日本食品保蔵科学会誌, 44(5), 245-249, 2018年, 査読有り
  • Effect of the topical application of an ethanol extract of quince seeds on the development of atopic dermatitis-like symptoms in NC/Nga mice
    Takeshi Kawahara, Kanako Tsutsui, Eri Nakanishi, Toshifumi Inoue, Yasunori Hamauzu
    BMC Complement Altern Med, 17(1), 80, 2017年01月
  • 環境共生型の自給菜園構築に関する予備調査 : 初年度の栽培環境と生産物の評価
    濵渦 康範・安藤 寿美怜
    信州大学農学部AFC報告, 14, 37-50, 2016年03月30日リポジトリ
  • Changes in plasma phenolic metabolites of rats administered different molecular-weight polyphenol fractions from Chinese quince fruit extracts
    Yasunori Hamauzu and Kazutoshi Nakamura
    Journal of Food Biochemistry, 38, 407–414, 2014年, 査読有り
  • Changes in pectic polysaccharides of cell-wall preparation from Chinese quince fruit during heat treatment.
    Y. Hamauzu and T. Tsujitani
    Journal of Food Biochemistry, 37, 262-269, 2013年06月
  • Long-Time Heating Improves the Functionality of Chinese Quince and Quince Fruit Products
    Y. Hamauzu, K. Nakamura and Y. Ooji
    Acta Horticulturae, 939, 345-351, 2012年, 査読有り
  • Rapid Rutin Accumulation during Spear Elongation in Asparagus
    Satoru Motoki, Hiroaki Kitazawa, Tomonori Kawabata, Hiroaki Sakai, Ken-ichi Matsushima and Yasunori Hamauzu
    HORTSCIENCE, 47, 599-602, 2012年, 査読有り
  • 長野県在来トウガラシ品種‘ぼたんこしょう’(Capsicum annuum L.)果実の抗酸化成分および呈味成分の貯蔵中変化
    野中大樹・松島憲一・南峰夫・根本和洋・濵渦康範
    園芸学研究, 11, 379-385, 2012年, 査読有り
  • Effects of storage temperature on the postharvest quality of three asparagus cultivars harvested in spring
    Hiroaki Kitazawa, Satoru Motoki, Tomoo Maeda, Yutaka Ishikawa, Yasunori Hamauzu, Ken-ichi Matsushima, Hiroaki Sakai, Takeo Shiina, and Yasushi Kyutoku
    J. Japan. Soc. Hort. Sci., 80(1), 76-81, 2011年
  • Physicochemical characteristics of rapidly dried onion powder and its anti-atherogenic effect on rats fed high-fat diet
    Yasunori Hamauzu, Toshiya Nosaka, Fuyu Ito, Takanori Suzuki, Shuichi Torisu, Miyoko Hashida, Akira Fukuzawa, Masakatsu Ohguchi and Shigeru Yamanaka
    Food Chemistry, 129(3), 810-815, 2011年, 査読有りWebofScienceリポジトリ電子ジャーナル
  • Non-extractable procyanidins and lignin are important factors in the bile acid binding and radical scavenging properties of cell wall material in some fruits
    Yasunori Hamauzu and Yukari Mizuno
    Plant Foods Hum Nutr, 66, 70-77, 2011年, 査読有りWebofScienceリポジトリ電子ジャーナル
  • 冷涼な地域での栽培に適したトウガラシ‘ロコト’(Capsicum pubescens Ruiz.&Pav.)および‘ぼたんこしょう’(C. annuum L.)の機能性成分
    松島憲一・Orapin Saritnum・濵渦康範・安達 諒・原田浩平・南 峰夫・根本和洋
    園芸学研究, 9(2), 243-248, 2010年
  • 数種果実の細胞壁構成成分の特徴と食品機能性
    水野由加里・辻谷知子・濵渦康範
    園芸学研究, 9(1), 113-120, 2010年電子ジャーナル
  • Heat treatment of Chinese quince polyphenols increases rat plasma levels of protocatechuic and vanillic acids
    Yasunori Hamauzu, Naotaka Takedachi, Rumika Miyasaka, Hidefumi Makabe
    Food Chemistry, 118(3), 757-763, 2010年WebofScienceリポジトリ電子ジャーナル
  • Anti-allergic effect of a hot-water extract of quince (Cydonia oblonga)
    Fumie Shinomiya, Yasunori Hamauzu and Takeshi Kawahara
    Biosci. Biotechnol. Biochem., 73(8), 1773-1778, 2009年WebofScience電子ジャーナル
  • An efficient synthesis of procyanidins using equimolar condensation of catechin and/or epicatechin catalyzed by ytterbium triflate.
    Mohri, Yoshihiro, Masayoshi Sagehashi, Taiji Yamada, Yasunao Hattori, Keiji Morimura, Yasunori Hamauzu, Tsunashi Kamo, Mitsuru Hirota, and Hidefumi Makabe.
    Heterocycles, 79, 549-563, 2009年WebofScienceリポジトリ電子ジャーナル
  • Inhibitory effects of Goishi tea against influenza virus infection
    Akane Noguchi, Yasunori Hamauzu and Hisako Yasui
    Food Sci. Technol. Res., 14(3), 277-284, 2008年WebofScience電子ジャーナル
  • Antiulcerative properties of crude polyphenols and juice of apple, and Chinese quince extracts
    Hamauzu,Yasunori, Miho Irie, Makoto Kondo, Tomoyuki Fujita
    Food Chemistry, 108(2), 488-495, 2008年WebofScienceリポジトリ電子ジャーナル
  • Effect of pear (Pyrus communis L.) procyanidins on gastric lesions induced by HCl/ethanol in rats
    Yasunori Hamauzu, Frédéric Forest, Kohzy Hiramatsu, Mitsukimi Sugimoto
    Food Chemistry, 100, 255-263, 2007年WebofScience電子ジャーナル
  • Reddish coloration of Chinese quince (Pseudocydonia sinensis) procyanidins during heat treatment and the effect on antioxidant and antiinfluenza viral activities.
    Hamauzu,Yasunori, Chihiro Kume, Hisako Yasui, and Tomoyuki Fujita
    J. Agric. Food Chem., 55, 1221-1226, 2007年WebofScience電子ジャーナル
  • Antioxidant and antiulcerative properties of phenolics from Chinese quince, quince, and apple fruits
    Hamauzu;Yasunori;Takanori Inno;Chihiro Kume;Miho Irie;Kohzy Hiramatsu
    J. Agric. Food Chem., 54(3), 765-772, 2006年WebofScience電子ジャーナル
  • ブルーベリー果実の継続的摂取と自発運動によるラットの動脈硬化リスク軽減効果
    濱渦康範;野坂俊弥;石塚義生;杉本光公
    日本栄養・食糧学会誌, 58(5), 259-266, 2005年
  • Phenolic profile, antioxidant property, and anti-influenza viral activity of Chinese quince (Pseudocydonia sinensis Schneid.), quince (Cydonia oblonga Mill.), and apple (Malus domestica Mill.) fruits.
    Hamauzu Yasunori;Hisako Yasui;Takanori Inno;Chihiro Kume;Midori Omanyuda
    J. Agric. Food Chem., 53(4), 928-934, 2005年WebofScience電子ジャーナル
  • Changes in fruit quality, phenolic compounds and antioxidant capacity of fresh prune during storage
    Hamauzu Y.;C. Kume
    5th International Postharvest Symposium (Postharvest 2004), 89, 2004年
  • Phenolic compounds and their antioxidant properties in different tissues of carrots (Daucus carota L.)
    Donglin Zhang;Yasunori Hamauzu
    Food, Agriclture&Environment, 2(1), 95-100, 2004年
  • Phenolics, ascorbic acid, carotenoids and antioxidant activity of broccoli and their changes during conventional and microwave cooking
    Zhang Donglin;Yasunori Hamauzu
    Food Chemistry, 88, 503-509, 2004年WebofScience電子ジャーナル
  • Phenolic compounds, ascorbic acid, carotenoids and antioxidant properties of green, red and yellow bell peppers
    Donglin Zhang, Yasunori Hamauzu
    Food, Agriculture&Environment, 1(2), 22-27, 2003年
  • Relation of highly polymerized procyanidin to the potential browning susceptibility inpear fruits
    Yasunori Hamauzu, Takako Hanakawa
    JOURNAL OF THE JAPANESE SOCIETY FOR HORTICULTURAL SCIENCE, 72(5), 415-421, 2003年WebofScience電子ジャーナル
  • Changes in polyphenolic compounds and antioxidant functions in 'Bartlett' pear fruit during storage and postharvest ripening
    Yasunori Hamauzu, Iki Sakai
    Food Preservation Science, 28(1), 25-32, 2002年
  • リンゴの果肉抽出物のポリフェノール組成と抗酸化活性
    濱渦康範,飯島悦子,伴野 潔
    日本食品科学工学会誌, 46(10), 645-651, 1999年WebofScience
  • リンゴ果実の発育に伴うカテキン類およびプロシアニジン類の含量・組成の変化
    濱渦康範,飯島悦子,伴野 潔
    園芸学会雑誌, 68(6), 1184-1193, 1999年WebofScience電子ジャーナル
  • リンゴ‘つがる’果実の抗酸化能と含有ポリフェノール成分の関係
    濱渦康範,上田裕子,伴野 潔
    園芸学会雑誌, 68(3), 675-682, 1999年WebofScience電子ジャーナル
  • Effects of storage temperatures on physiology and quality of loquat fruit
    Chang-Kui Ding, Kazuo Chachin, Yasunori Hamauzu, Yoshinori Ueda, Yoshihiro Imahori
    Postharvest Biol. Technol., 14, 309-315, 1998年
  • Effect of postharvest storage temperature on the conversion of 14C-mevalonic acid to carotenes in tomato fruit
    Yasunori Hamauzu, Kazuo Chachin, Yoshinori Ueda
    J. Japan. Soc. Hort. Sci., 67(4), 549-555, 1998年WebofScience電子ジャーナル
  • 種々の熟度のビワ果実における表面色,果肉硬度,生理活性および数種の成分含量の差異
    濱渦康範,茶珍和雄,丁 長奎,黒岡 浩
    園芸学会雑誌, 65(4), 859-865, 1997年
  • Influence of temperature stress on color development, respiration rate, and physiological injury in harvested tomato
    Makoto Inaba, Yasunori Hamauzu, Kazuo Chachin
    Bull. Univ. Osaka Pref. Ser. B, 48, 1-11, 1996年

MISC

  • Role and evolution of fruit phenolic compounds during ripening and storage
    Yasunori Hamauzu
    Stewart Postharvest Review, 2(5), 1-7, 2006年

書籍等出版物

  • 『園芸利用学』
    山内直樹・今堀義洋 編, 分担執筆
    文永堂出版, 2021年
  • 『青果物の鮮度評価・保持技術』
    監修 阿部一博, 分担執筆
    株式会社エヌ・ティー・エス, 3-13 2019年
  • Non-extractable Polyphenols in Fruit: Distribution, Changes, and Potential Health Effects. In: Non-extractable Polyphenols and Carotenoids; Importance in Human Nutrition and Health (Fulgencio Saura-Calixto and Jara Pérez-Jiménez eds)
    Yasunori Hamauzu, 単著
    Royal Society of Chemistry, 2018年05月
  • 図解 食品学実験
    森光康次郎・新藤一敏編著,飯島陽子,和泉秀彦,伊藤圭祐,伊藤創平,木村ふみ子,丹羽利夫,濵渦康範,矢内和博著, 共著
    株式会社アイ・ケイコーポレーション, 2018年03月30日
  • 改訂新版 健康を考えた食品学実験
    渡辺達夫,森光康次郎,和泉秀彦,伊藤創平,熊谷日登美,新藤一敏,高橋京子,中村俊之,丹羽利夫,野口 章,濵渦康範,矢内和博, 共著
    2014年09月30日
  • Anti-Ulcerative Potential of Some Fruits and the Extracts. In: PEPTIC ULCER DISEASE
    Jianyuan Chai (ed.), 単著
    InTech, 401-418 2011年
  • Characteristics of Chemical Components and Functional Properties of Chinese Quince (Pseudocydonia sinensis) Fruit and Juice Extract. In: Pauline G. Scardina (ed.) Fruit Juices: Properties, Consumption and Nutrition
    Yasunori Hamauzu, 単著
    Nova Science Publishers, 167-182 2009年
  • Crop management and postharvest handling of horticultural products, Volume II - Fruits and vegetables, Chap. 13, Postharvest physiology and quality changes of loquat
    Ramdane Dris, Raina Niskanen, Shri Mohan Jain (Eds.), Yasunori Hamauzu, Kazuo Chachin, 共著
    Science Publishers, Inc., 343-356 2003年
  • Postharvest physiology and storage of tropical and subtropical fruit 21
    Sisir Mitra ed., Kazuo Chachin and Yasunori Hamauzu, 共著, Postharvest physiology and storage of tropical and subtropical fruits. Chap. 21 'Loquat'
    CAB International, 397-403 1997年

講演・口頭発表等

  • Changes in lycopene content and other quality factors of vine-ripened tomato fruits during storage under CA and MA conditions
    Hamauzu, Y., Tanaka, J., Hayashi, M.
    29th International Horticultural Congress 2014: IHC2014, 2014年08月
  • カリンおよびマルメロの種子に含まれる機能性成分と利用性の調査
    星野由紀・濵渦康範
    園芸学会平成21年度春季大会(日本大学生物資源学部),園芸学研究別冊, 2010年
  • カリンおよびマルメロ果実の機能性成分の煮沸抽出と抽出エキスを用いたゼリーの調製
    濵渦康範・辻谷知子・陰地由里香
    園芸学会平成21年度春季大会(日本大学生物資源学部),園芸学研究別冊, 2010年
  • EXTRACTABLE- AND NON-EXTRACTABLE PROCYANIDINS ENHANCE A FOOD FUNCTION OF DIETARY FIBER IN CHINESE QUINCE AND QUINCE FRUITS
    Y. Hamauzu&Y. Mizuno
    3rd International Symposium on Human Health Effects of Fruits and Vegetables; FAV HEALTH2009 (Avignon) Abstracts, 2009年

担当経験のある科目_授業

  • 生理活性食料科学特論
    信州大学
  • 作物保蔵・加工学
    信州大学
  • 青果品質保全学
    信州大学
  • 植物生理学
    信州大学
  • 生物分析化学
    信州大学

所属学協会

  • 園芸学会
  • 日本食品保蔵科学会
  • 食品科学工学会
  • 日本栄養・食糧学会
  • 日本農芸化学会

共同研究・競争的資金等の研究課題

  • 青果物の有用成分の調査と利用性研究
    2010年
  • 果実・野菜の収穫後におけるフェノール物質および抗酸化能に関する研究
    科学研究費補助金, 特別研究員奨励費
    2001年
  • リンゴおよびセイヨウナシ果実における機能性ポリフェノール類の消長とその制御
    科学研究費補助金, 奨励研究(A)
    1998年
  • 薬用果実の加工調理に伴う機能性成分の変化とその制御
    科学研究費補助金, 基盤研究(B)
  • 青果物の貯蔵・加工に伴う成分変化とその制御
  • 環境共生型栽培と青果物の品質