濵渦 康範 (ハマウズ ヤスノリ)
学術研究院(農学系)
農学部 農学生命科学科 植物資源科学コース
教授
研究者情報
ホームページURL
研究活動情報
論文
- In vitro and in vivo evaluation of the bile acid-binding properties of dried persimmon and its non-extractable proanthocyanidin fraction
Yasunori Hamauzu, Erika Ikeda
Food Chemistry, 373, 131617, 2022年, 査読有り, 指定なし
筆頭著者, 責任著者 - Anti-degranulation and bile acid-binding activity of extracts from fruits and agro-industrial by-products
Yasunori Hamauzu and Takeshi Kawahara
Food Bioscience, 43(101244), 2021年, 査読有り, 指定なし
筆頭著者, 責任著者 - Identification and characterization of oligomeric proanthocyanidins with significant anti-cancer activity in adzuki beans (Vigna angularis).
Sei-Ichi Kawahara; Chisato Ishihara; Kiriko Matsumoto; Shogo Senga; Koichiro Kawaguchi; Ayaka Yamamoto; Jutalak Suwannachot; Yasunori Hamauzu; Hidefumi Makabe; Hiroshi Fujii
Heliyon, 5(10), e02610, 2019年10月, 査読有り, 招待無し
筆頭著者 - Isolation and characterization of a novel oligomeric proanthocyanidin with significant anti-cancer activities from grape stems (Vitis vinifera).
Kawahara Sei-Ichi; Kazuya Toda; Kiriko Matsumoto; Chisato Ishihara; Shuhei Nonobe; Chisato Matsunaga; Yoshika K Gomi; Shogo Senga; Koichiro Kawaguchi; Ayaka Yamamoto; Jutalak Suwannachot; Reiko Noda; Shuhei Kobayashi; Yasunori Hamauzu; Hidefumi Makabe; Hiroshi Fujii
Scientific reports, 9(1), 12046-12046, 2019年08月, 査読有り, 招待無し
筆頭著者 - Non-extractable polyphenols and in vitro bile acid-binding capacity of dried persimmon (Diospyros kaki) fruit
Yasunori Hamauzu; Jutalak Suwannachot
Food Chemistry, 293, 127-133, 2019年04月, 査読有り, 招待無し
筆頭著者 - 市田柿の抽出性・非抽出性ポリフェノールとin vitro胆汁酸吸着活性
濵渦康範; 川畑諒平
日本食品保蔵科学会誌, 44(5), 245-249, 2018年09月, 査読有り, 招待無し
筆頭著者 - Gastroprotective property of Pseudocydonia sinensis fruit jelly on the ethanol induced gastric lesions in rats
Yasunori Hamauzu; Hiyo Kishida; Nozomi Yamazaki
Journal of Functional Foods, 48, 275-282, 2018年07月, 査読有り, 招待無し
筆頭著者 - Physicochemical characteristics of rapidly dried onion powder and its anti-atherogenic effect on rats fed high-fat diet
Yasunori Hamauzu; Toshiya Nosaka; Fuyu Ito; Takanori Suzuki; Shuichi Torisu; Miyoko Hashida; Akira Fukuzawa; Masakatsu Ohguchi; Shigeru Yamanaka
FOOD CHEMISTRY, 129(3), 810-815, 2011年12月, 査読有り, 招待無し
筆頭著者 - Inhibitory Effect of Fermented Grape Pomace on Degranulation in RBL-2H3 Cells and an Analysis of Its Active Ingredients
KONDO Koyuki; NAKAMURA Kazutoshi; HAMAUZU Yasunori; KAWAHARA Takeshi; SANSAWA Hiroshi; SUZUKI Mitsumasa; YASUI Hisako
Food science and technology research, 17(3), 241-250, 2011年05月, 指定なし
筆頭著者 - Effects of storage temperature on the postharvest quality of three asparagus cultivars harvested in spring
Hiroaki Kitazawa; Satoru Motoki; Tomoo Maeda; Yutaka Ishikawa; Yasunori Hamauzu; Ken-ichi Matsushima; Hiroaki Sakai; Takeo Shiina; Yasushi Kyutoku
J. Jpn. Soc. Hort. Sci., 80(1), 76-81, 2011年01月, 招待無し
筆頭著者 - 冷涼な地域での栽培に適したトウガラシ‘ロコト’(Capsicum pubescens Ruiz.&Pav.)および‘ぼたんこしょう’(C. annuum L.)の機能性成分
松島憲一; Orapin Saritnum; 濵渦康範; 安達 諒; 原田浩平; 南 峰夫; 根本和洋
園芸学研究, 9(2), 243-248, 2010年, 招待無し
筆頭著者 - AN EFFICIENT SYNTHESIS OF PROCYANIDINS USING EQUIMOLAR CONDENSATION OF CATECHIN AND/OR EPICATECHIN CATALYZED BY YTTERBIUM TRIFLATE
Yoshihiro Mohri; Masayoshi Sagehashi; Taiji Yamada; Yasunao Hattori; Keiji Morimura; Yasunori Hamauzu; Tsunashi Kamo; Mitsuru Hirota; Hidefumi Makabe
HETEROCYCLES, 79, 549-563, 2009年04月, 招待無し
筆頭著者 - Phenolic profile, antioxidant property, and anti-influenza viral activity of Chinese quince (Pseudocydonia sinensis Schneid.), quince (Cydonia oblonga Mill.), and apple (Malus domestica Mill.) fruits
Y Hamauzu; H Yasui; T Inno; C Kume; M Omanyuda
JOURNAL OF AGRICULTURAL AND FOOD CHEMISTRY, 53(4), 928-934, 2005年02月, 招待無し
筆頭著者 - ブルーベリー果実の継続的摂取と自発運動によるラットの動脈硬化リスク軽減効果
濱渦康範; 野坂俊弥; 石塚義生; 杉本光公
日本栄養・食糧学会誌, 58(5), 259-266, 2005年, 招待無し
筆頭著者 - Changes in fruit quality, phenolic compounds and antioxidant capacity of fresh prune during storage
Hamauzu Y.;C. Kume
5th International Postharvest Symposium (Postharvest 2004), 89, 2004年 - 種々の熟度のビワ果実における表面色,果肉硬度,生理活性および数種の成分含量の差異
濱渦康範; 茶珍和雄; 丁 長奎; 黒岡 浩
園芸学会雑誌, 65(4), 859-865, 1997年, 招待無し
筆頭著者
MISC
書籍等出版物
- Food Byproducts Management and Their Utilization
Ricardo Gómez-García; Ana A. Vilas-Boas; Débora A. Campos; Maria Manuela Pintado; Cristóbal Noé Aguilar, 分担執筆, [Chapter 18] Bioactive Properties and Potential Utility of Extractable and Non-Extractable Phytochemical Fractions from Selected Fruits and Horticultural Wastes (p453-485)
Apple Academic Press, 2024年01月 - 『園芸利用学』
山内直樹・今堀義洋 編, 分担執筆
文永堂出版, 2021年 - 「青果物の鮮度評価・保持技術」(監修 阿部一博)
濵渦康範, 分担執筆, 第1章 収穫後の生理,第1節 呼吸
株式会社エヌ・ティー・エス, 3-13 2019年 - Non-extractable Polyphenols in Fruit: Distribution, Changes, and Potential Health Effects. In: Non-extractable Polyphenols and Carotenoids; Importance in Human Nutrition and Health (Fulgencio Saura-Calixto and Jara Pérez-Jiménez eds)
Yasunori Hamauzu, 単著
Royal Society of Chemistry, 2018年05月 - 図解 食品学実験
森光康次郎・新藤一敏編著,飯島陽子,和泉秀彦,伊藤圭祐,伊藤創平,木村ふみ子,丹羽利夫,濵渦康範,矢内和博著, 共著
株式会社アイ・ケイコーポレーション, 2018年03月30日 - 改訂新版 健康を考えた食品学実験
渡辺達夫,森光康次郎,和泉秀彦,伊藤創平,熊谷日登美,新藤一敏,高橋京子,中村俊之,丹羽利夫,野口 章,濵渦康範,矢内和博, 共著
2014年09月30日 - Anti-Ulcerative Potential of Some Fruits and the Extracts. In: PEPTIC ULCER DISEASE
Jianyuan Chai (ed.), 単著
INTECH, 401-418 2011年 - Characteristics of Chemical Components and Functional Properties of Chinese Quince (Pseudocydonia sinensis) Fruit and Juice Extract. In: Pauline G. Scardina (ed.) Fruit Juices: Properties, Consumption and Nutrition
Yasunori Hamauzu, 単著
Nova Science Publishers, 167-182 2009年 - Crop management and postharvest handling of horticultural products, Volume II - Fruits and vegetables, Chap. 13, Postharvest physiology and quality changes of loquat
Ramdane Dris, Raina Niskanen, Shri Mohan Jain (Eds.), Yasunori Hamauzu, Kazuo Chachin, 共著
Science Publishers, Inc., 343-356 2003年 - Postharvest physiology and storage of tropical and subtropical fruit 21
Sisir Mitra ed., Kazuo Chachin and Yasunori Hamauzu, 共著, Postharvest physiology and storage of tropical and subtropical fruits. Chap. 21 'Loquat'
CAB International, 397-403 1997年
講演・口頭発表等
- Changes in lycopene content and other quality factors of vine-ripened tomato fruits during storage under CA and MA conditions
Hamauzu, Y; Tanaka, J; Hayashi, M
29th International Horticultural Congress 2014: IHC2014, 2014年08月, 招待無し - カリンおよびマルメロ果実の機能性成分の煮沸抽出と抽出エキスを用いたゼリーの調製
濵渦康範; 辻谷知子; 陰地由里香
園芸学会平成21年度春季大会(日本大学生物資源学部),園芸学研究別冊, 2010年, 招待無し - カリンおよびマルメロの種子に含まれる機能性成分と利用性の調査
星野由紀; 濵渦康範
園芸学会平成21年度春季大会(日本大学生物資源学部),園芸学研究別冊, 2010年, 招待無し - EXTRACTABLE- AND NON-EXTRACTABLE PROCYANIDINS ENHANCE A FOOD FUNCTION OF DIETARY FIBER IN CHINESE QUINCE AND QUINCE FRUITS
Y. Hamauzu; Y. Mizuno
3rd International Symposium on Human Health Effects of Fruits and Vegetables; FAV HEALTH2009 (Avignon) Abstracts, 2009年, 招待無し - Some health beneficial properties of phenolics from Chinese quince, quince, and apples
Hamauzu Y; T. Inno; C. Kume; M. Irie; K. Hiramatsu; H. Yasui
International Symposium on Human Health Effects of Fruits and Vegetables (FAV Health 2005), 2005年, 招待無し
共同研究・競争的資金等の研究課題
- 果実の不溶性ポリフェノールの機能性評価とその形成を促進する加工法の検討
科学研究費助成事業, 日本学術振興会, 基盤研究(C)
信州大学
2020年04月 - 2023年03月 - 青果物の有用成分の調査と利用性研究
2010年 - 健康機能性を有する食用野生植物資源についてのブータン王国における現地調査
科学研究費助成事業, 日本学術振興会, 基盤研究(B)
信州大学
2008年 - 2010年 - 薬用果実の加工調理に伴う機能性成分の変化とその制御
科学研究費助成事業, 日本学術振興会, 基盤研究(B)
信州大学
2008年 - 2010年 - リンゴ及びセイヨウナシ果実における機能性ポリフェノール類の消長とその制御
科学研究費助成事業, 日本学術振興会, 奨励研究(A)
信州大学
1998年 - 1999年 - 青果物の貯蔵・加工に伴う成分変化とその制御
- 環境共生型栽培と青果物の品質