Warning: Undefined array key "HTTP_ACCEPT_LANGUAGE" in C:\Apache24\htdocs\search\index.php on line 12

Deprecated: substr(): Passing null to parameter #1 ($string) of type string is deprecated in C:\Apache24\htdocs\search\index.php on line 12
田原 祐助|信州大学 研究者総覧

田原 祐助 (タハラ ユウスケ)   

学術研究院(繊維学系)

繊維学部 機械・ロボット学科 

助教(テニュア・トラック) 

学位

  • 博士(工学), 岩手大学

研究分野

  • 計測工学, 計測工学

メールアドレス

    ytahara★shinshu-u.ac.jp

受賞

  • 2023年
    Analytical Sciences, Most Cited Paper Award of Analytical Sciences - 2022
  • 2018年
    The Third International Conference on Advances in Sensors, Actuators, Metering and Sensing (ALLSENSORS 2018), Best Paper Award (The Third International Conference on Advances in Sensors, Actuators, Metering and Sensing (ALLSENSORS 2018))
  • 2017年
    The 12th Asian Conference on Chemical Sensors, Best Poster Award (The 12th Asian Conference on Chemical Sensors)

論文

  • Development of surface-enhanced Raman scattering substrate using melt-blown nonwoven fabric subjected to Electroless Ag plating: a basic study
    Y. Tahara, J. Yamamoto, T. Nishiyama, R. Tomisawa and R. Takigawa
    Sensors and Materials, 36(4), 1305-1318, 2024年, 査読有り
    筆頭著者, 責任著者電子ジャーナル
  • Lipid-coated hetero-core optical fiber sensor for wide-range chemical detection
    Ai Hosoki, Michiko Nishiyama, Norikazu Kumekawa, Kazuhiro Watanabe, Rui Yatabe, Yusuke Tahara, Takeshi Onodera, Akifumi Sugiyama, Nozomu Sakurai
    Optics & Laser Technology, 169, 110045, 2024年WebofScience電子ジャーナル
  • A microfluidic sensor for continuously measuring membrane potential changes in interactions between taste substances and lipid polymer membranes
    Y. Tahara, S. Kikuya, T. Okada, Y. Suzuki and R. Takigawa
    Japanese Journal of Applied Physics, 2024年
    筆頭著者, 最終著者, 責任著者電子ジャーナル
  • Development of a microfluidic-based taste sensor using lipid polymer membrane
    Y. Tahara, F. Sassa, R. Takigawa, Y. Kurihara
    Japanese Journal of Applied Physics, 62(SG), SG1014, 2023年, 査読有り
    筆頭著者, 責任著者電子ジャーナル
  • Scalable spin Seebeck thermoelectric generation using Fe-oxide nanoparticle assembled film on flexible substrate
    Kurokawa, Yuichiro; Tahara, Yusuke; Hamada, Yuki; Fujimoto, Masahiro; Yuasa, Hiromi;
    SCIENTIFIC REPORTS, 12(1), 16605, 2022年11月WebofScience電子ジャーナル
  • Hetero-core structured fiber optic chemical sensor based on surface plasmon resonance using Au/lipid films
    Hosoki, Ai; Nishiyama, Michiko; Kumekawa, Norikazu; Watanabe, Kazuhiro; Yatabe, Rui; Tahara, Yusuke; Onodera, Takeshi; Sugiyama, Akifumi; Sakurai, Nozomu;
    OPTICS COMMUNICATIONS, 524, 128751, 2022年08月WebofScience電子ジャーナル
  • Development of two-dimensional qualitative visualization method for isoflavones secreted from soybean roots using sheets with immobilized bovine serum albumin
    Onodera, Takeshi; Miyazaki, Haruna; Li, Xinzhu; Wang, Jin; Nakayasu, Masaru; Yatabe, Rui; Tahara, Yusuke; Hosoki, Ai; Sakurai, Nozomu; Sugiyama, Akifumi;
    Biosensors & Bioelectronics, 196, 113705, 2022年WebofScience電子ジャーナル
  • Bitterness compounds in coffee brew measured by analytical instruments and taste sensing system
    Hirofumi Fujimoto; Yusaku Narita; Kazuya Iwai; Taku Hanzawa; Tsukasa Kobayashi; Misako Kakiuchi; Shingo Ariki; Xiao Wu; Kazunari Miyake; Yusuke Tahara; Hidekazu Ikezaki; Taiji Fukunaga; Kiyoshi Toko
    Food Chemistry, 342, 128228-128228, 2021年04月, 査読有り電子ジャーナル
  • Quantification of pharmaceutical bitterness using a membrane electrode based on a hydrophobic tetrakis [3,5-bis (Trifluoromethyl) phenyl] borate
    Xiao Wu; Takeshi Shiino; Yusuke Tahara; Hidekazu Ikezaki; Kiyoshi Toko
    Chemosensors, 9(2), 1-13, 2021年02月, 査読有り電子ジャーナル
  • Development of taste sensor to detect non-charged bitter substances
    Jumpei Yoshimatsu; Kiyoshi Toko; Yusuke Tahara; Misaki Ishida; Masaaki Habara; Hidekazu Ikezaki; Honami Kojima; Saeri Ikegami; Miyako Yoshida; Takahiro Uchida
    Sensors (Switzerland), 20(12), 1-13, 2020年06月02日, 査読有り電子ジャーナル
  • Identification of characteristic compounds of moderate volatility in breast cancer cell lines
    Mitsuru Tanaka; Chung Hsuan; Masataka Oeki; Weilin Shen; Asuka Goda; Yusuke Tahara; Takeshi Onodera; Keisuke Sanematsu; Tomotsugu Rikitake; Eiji Oki; Yuzo Ninomiya; Rintaro Kurebayashi; Hideto Sonoda; Yoshihiko Maehara; Kiyoshi Toko; Toshiro Matsui
    PLOS ONE, 15(6 June), 2020年06月, 査読有り電子ジャーナル
  • Reusability Enhancement of Taste Sensor Using Lipid Polymer Membranes by Surfactant Cleaning Treatment
    Xiao Wu; Yapeng Yuan; Yusuke Tahara; Masaaki Habara; Hidekazu Ikezaki; Kiyoshi Toko
    IEEE Sensors Journal, 20(9), 4579-4586, 2020年05月01日, 査読有り, 招待無し電子ジャーナル
  • Quantification of bitterness of coffee in the presence of high-potency sweeteners using taste sensors
    Xiao Wu; Kazunari Miyake; Yusuke Tahara; Hirofumi Fujimoto; Kazuya Iwai; Yusaku Narita; Taku Hanzawa; Tsukasa Kobayashi; Misako Kakiuchi; Shingo Ariki; Taiji Fukunaga; Hidekazu Ikezaki; Kiyoshi Toko
    Sensors and Actuators, B: Chemical, 309, 2020年04月, 査読有り, 招待無し電子ジャーナル
  • Metabolome Analysis Identified Okaramines in the Soybean Rhizosphere as a Legacy of Hairy Vetch
    Nozomu Sakurai; Hossein Mardani-Korrani; Masaru Nakayasu; Kazuhiko Matsuda; Kumiko Ochiai; Masaru Kobayashi; Yusuke Tahara; Takeshi Onodera; Yuichi Aoki; Takashi Motobayashi; Masakazu Komatsuzaki; Makoto Ihara; Daisuke Shibata; Yoshiharu Fujii; Akifumi Sugiyama
    Frontiers in Genetics, 11, 2020年02月24日, 査読有り, 招待無し電子ジャーナル
  • A quantitative method for acesulfame K using the taste sensor
    Yuanchang Liu; Xiao Wu; Yusuke Tahara; Hidekazu Ikezaki; Kiyoshi Toko
    Sensors (Switzerland), 20(2), 2020年01月02日, 査読有り, 招待無し電子ジャーナル
  • Taste sensor: Electronic tongue with lipid membranes
    Xiao Wu; Yusuke Tahara; Rui Yatabe; Kiyoshi Toko
    Analytical Sciences, 36(2), 147-159, 2020年, 査読有り, 招待無し電子ジャーナル
  • Development of a sensor with a lipid/polymer membrane comprising Na+ ionophores to evaluate the saltiness enhancement effect
    Futa Nakatani; Tomofumi Ienaga; Xiao Wu; Yusuke Tahara; Hidekazu Ikezaki; Hiroyuki Sano; Yuki Muto; Yuya Kaneda; Kiyoshi Toko
    Sensors (Switzerland), 19(23), 2019年12月01日, 査読有り, 招待無し電子ジャーナル
  • Prediction of Glycogen and Moisture Contents in Japanese Wagyu Beef by Fourier Transform Near-infrared Spectroscopy for Quality Evaluation
    Zhifeng Yao; Toshiaki Oe; Xiao Ye; Rui Yatabe; Yusuke Tahara; Takeshi Onodera; Kiyoshi Toko; Masami Nishimura; Ken Iwao; Naruhiko Tanaka
    Sensors and Materials, 31(7), 2381-2391, 2019年, 査読有り, 招待無し電子ジャーナル
  • 客観・主観的評価による飲料用フィルタの異風味評価
    田原 祐助;張 師宇;矢田部 塁;小尾 留美名;岡村 知恵;加藤 一史;都甲 潔
    電気学会論文誌E(センサ・マイクロマシン部門誌), 139(11), 385-392, 2019年電子ジャーナル
  • Highly Selective Rational Design of Peptide-Based Surface Plasmon Resonance Sensor for Direct Determination of 2,4,6-trinitrotoluene (TNT) Explosive
    Jin Wang; Masaki Muto; Rui Yatabe; Yusuke Tahara; Takeshi Onodera; Masayoshi Tanaka; Mina Okochi; Kiyoshi Toko
    Sensors and Actuators, B: Chemical, 264, 279-284, 2018年07月01日, 査読有り, 招待無し電子ジャーナル
  • Improved durability and sensitivity of bitterness-sensing membrane for medicines
    Xiao Wu; Hideya Onitake; Zhiqin Huang; Takeshi Shiino; Yusuke Tahara; Rui Yatabe; Hidekazu Ikezaki; Kiyoshi Toko
    Sensors (Switzerland), 17(11), 2017年11月04日, 査読有り, 招待無し電子ジャーナル
  • Quantitative prediction of bitterness masking effect of high-potency sweeteners using taste sensor
    Xiao Wu; Hideya Onitake; Tamami Haraguchi; Yusuke Tahara; Rui Yatabe; Miyako Yoshida; Takahiro Uchida; Hidekazu Ikezaki; Kiyoshi Toko
    Sensors and Actuators, B: Chemical, 235, 11-17, 2016年11月01日, 査読有り, 招待無し電子ジャーナル
  • Evaluating the reduced hydrophobic taste sensor response of dipeptides by theasinensin a by using NMR and quantum mechanical analyses
    Jian Guo; Naoto Hirasaki; Yuji Miyata; Kazunari Tanaka; Takashi Tanaka; Xiao Wu; Yusuke Tahara; Kiyoshi Toko; Toshiro Matsui
    PLOS ONE, 11(6), 2016年06月, 査読有り, 招待無し電子ジャーナル
  • 高感度甘味料用味覚センサの応答評価
    鬼武 英弥; 田原 祐助; 矢田部 塁; 都甲 潔
    日本味と匂学会誌, 22(3), 419-422, 2015年12月, 査読有り, 招待無し
  • Analysis of a lipid/polymer membrane for bitterness sensing with a preconditioning process
    Rui Yatabe; Junpei Noda; Yusuke Tahara; Yoshinobu Naito; Hidekazu Ikezaki; Kiyoshi Toko
    Sensors (Switzerland), 15(9), 22439-22450, 2015年09月02日, 査読有り, 招待無し電子ジャーナル
  • Study of the relationship between taste sensor response and the amount of epigallocatechin gallate adsorbed onto a lipid-polymer membrane
    Yuhei Harada; Yusuke Tahara; Kiyoshi Toko
    Sensors (Switzerland), 15(3), 6241-6249, 2015年03月13日, 査読有り, 招待無し電子ジャーナル
  • Development and investigation of a sweetness sensor for sugars - Effect of lipids -
    Masato Yasuura; Qingyue Shen; Yusuke Tahara; Rui Yatabe; Kiyoshi Toko
    Sensors and Materials, 27(5), 351-358, 2015年, 査読有り, 招待無し電子ジャーナル
  • 理科教育用味覚センサ
    巫 霄;田原 祐助;鍬本 一至;栗焼 久夫;都甲 潔
    電気学会論文誌. E, センサ・マイクロマシン部門誌, 135(2), 65-70, 2015年電子ジャーナル
  • 負電荷高感度甘味料に選択的なセンサの開発および市販飲料の測定
    岡崎 広昂; 安浦 雅人; 田原 祐助; 池崎 秀和; 都甲 潔
    日本味と匂学会誌, 21(3), 395-398, 2014年12月, 査読有り, 招待無し
  • Development of sweetness sensor with selectivity to negatively charged high-potency sweeteners
    Masato Yasuura; Hirotaka Okazaki; Yusuke Tahara; Hidekazu Ikezaki; Kiyoshi Toko
    Sensors and Actuators, B: Chemical, 201, 329-335, 2014年10月01日, 査読有り, 招待無し電子ジャーナル
  • Relationship between the amount of bitter substances adsorbed onto lipid/polymer membrane and the electric response of taste sensors
    Kiyoshi Toko; Daichi Hara; Yusuke Tahara; Masato Yasuura; Hidekazu Ikezaki
    Sensors (Switzerland), 14(9), 16274-16286, 2014年09月02日, 査読有り, 招待無し電子ジャーナル
  • Examination of amount of astringent substances adsorbed onto lipid/polymer membrane used in taste sensor
    Daichi Hara; Takuro Fukagawa; Yusuke Tahara; Masato Yasuura; Kiyoshi Toko
    Sensor Letters, 12(6-7), 1172-1176, 2014年06月01日, 査読有り, 招待無し電子ジャーナル
  • Development of a sweetness sensor for aspartame, a positively charged high-potency sweetener
    Masato Yasuura; Yusuke Tahara; Hidekazu Ikezaki; Kiyoshi Toko
    Sensors (Switzerland), 14(4), 7359-7373, 2014年04月, 査読有り, 招待無し電子ジャーナル
  • Development of indirect competitive immuno-assay method using SPR detection for rapid and highly sensitive measurement of salivary cortisol levels
    Yusuke Tahara; Zhe Huang; Tetsuro Kiritoshi; Takeshi Onodera; Kiyoshi Toko
    Frontiers in Bioengineering and Biotechnology, 2(MAY), 2014年, 査読有り, 招待無し電子ジャーナル
  • 教育用味覚センサの開発と教科横断型教材としての活用
    鍬本 一至;荒瀬 仁志;安浦 雅人;田原 祐助;都甲 潔;栗焼 久夫
    電気学会論文誌A(基礎・材料・共通部門誌), 134(8), 472-477, 2014年電子ジャーナル
  • Electronic Tongues-A Review
    Tahara, Yusuke; Toko, Kiyoshi;
    IEEE Sensors Journal, 13(8), 3001-3011, 2013年08月WebofScience電子ジャーナル
  • Development of a portable taste sensor with a lipid/polymer membrane
    Yusuke Tahara; Kenichi Nakashi; Ke Ji; Akihiro Ikeda; Kiyoshi Toko
    Sensors (Switzerland), 13(1), 1076-1084, 2013年01月, 査読有り, 招待無し電子ジャーナル
  • Quantification of tastes of amino acids using taste sensors
    Hiroki Akitomi; Yusuke Tahara; Masato Yasuura; Yoshikazu Kobayashi; Hidekazu Ikezaki; Kiyoshi Toko
    Sensors and Actuators, B: Chemical, 179, 276-281, 2013年, 査読有り, 招待無し電子ジャーナル
  • Detection of surfactants using surface plasmon resonance sensor for screening of pesticide residue
    Naoki Mine; Takeshi Onodera; Yusuke Tahara; Kaoru Umino; Kiyoshi Toko
    IEEJ Transactions on Sensors and Micromachines, 133(1), 14-19, 2013年, 査読有り, 招待無し電子ジャーナル
  • 分岐鎖アミノ酸を対象とした苦味及び苦味抑制効果の味覚センサによる評価手法の検討
    大杉 啓悟; 田原 祐助; 秋冨 博紀; 安浦 雅人; 小林 義和; 中野 美智江; 池崎 秀和; 原口 珠実; 内田 享弘; 都甲 潔
    日本味と匂学会誌, 19(3), 421-424, 2012年12月, 査読有り, 招待無し
  • Relationship between taste sensor response and amount of quinine adsorbed on lipid/polymer membrane
    Takuro Fukagawa, Yusuke Tahara, Masato Yasuura, Masaaki Habara, Hidekazu Ikezaki, Kiyoshi Toko
    Journal of Innovation in Electronics and Communication, 2(1), 1-6, 2012年
  • Development and evaluation of a miniaturized taste sensor chip
    Yusuke Tahara; Akihiro Ikeda; Yoshihiro Maehara; Masaaki Habara; Kiyoshi Toko
    Sensors, 11(10), 9878-9886, 2011年10月, 査読有り, 招待無し電子ジャーナル
  • Immuno-chromatographic cortisol biosensor using enzyme-labeled conjugate
    Yusuke Tahara; Suguru Yoshikawa; Vivek Shetty; Masaki Yamaguchi
    Sensors and Materials, 22(8), 427-437, 2010年, 査読有り, 招待無し
  • Influence of concentration of fragrances on salivary α-amylase
    M. Yamaguchi; Y. Tahara; S. Kosaka
    International Journal of Cosmetic Science, 31(5), 391-395, 2009年10月, 査読有り, 招待無し電子ジャーナル
  • Comparison of cathepsin L activity in cheek and forearm stratum corneum in young female adults
    Yamaguchi, Masaki; Tahara, Yusuke; Makino, Teruhiko; Shimizu, Tadamichi; Date, Akira;
    Skin Research and Technology, 15(3), 370-375, 2009年08月WebofScience電子ジャーナル
  • Evaluation of environmental and physiological factors of a whole ceiling-type air conditioner using a salivary biomarker
    Yusuke Tahara; Naomi Morito; Hajime Nishimiya; Hideyuki Yamagishi; Masaki Yamaguchi
    Building and Environment, 44(6), 1156-1161, 2009年06月, 査読有り, 招待無し電子ジャーナル
  • 唾液アミラーゼ活性は中学生の心身ストレスの指標になり得るか
    村上 満; 田原 祐助; 竹田 一則; 山口 昌樹
    生体医工学 : 日本エム・イー学会誌 = Transactions of the Japanese Society for Medical and Biological Engineering : BME, 47(2), 166-171, 2009年04月10日, 査読有り電子ジャーナル
  • ヒト皮膚状態評価のための角質のカテプシンL活性分析法
    田原 祐助;伊達 朗;牧野 輝彦;清水 忠道;山口 昌樹
    分析化学 = Japan analyst, 58(1), 15-19, 2009年01月05日電子ジャーナル
  • Comparison of cathepsin L activity in cheek and forearm stratum corneum in young female adults
    Masaki Yamaguchi; Yusuke Tahara; Teruhiko Makino; Tadamichi Shimizu; Akira Date
    Skin Research and Technology, 15(3), 370-375, 2009年, 査読有り, 招待無し電子ジャーナル
  • Secretory and continuous expression of Aspergillus niger glucose oxidase gene in Pichia pastoris
    Masaki Yamaguchi; Yusuke Tahara; Atsunori Nakano; Tadayoshi Taniyama
    PROTEIN EXPRESSION AND PURIFICATION, 55(2), 273-278, 2007年10月, 査読有り, 招待無し電子ジャーナル
  • Inactivation of Gram-positive Bacteria Using Lytic Enzyme Mixture
    Masaki Yamaguchi; Yusuke Tahara; Mitsuo Deguchi; Jun Ichiro Arai
    Sensors and Materials, 16(7), 335-343, 2004年, 査読有り, 招待無し

MISC

  • ウシ血清アルブミンを用いたダイズ根のダイゼイン分泌分布計測システムの開発
    宮崎春菜; LI Xinzhu; WANG Jin; 矢田部塁; 田原祐助; 細木藍; 櫻井望; 杉山暁史; 小野寺武
    電気学会全国大会講演論文集(CD-ROM), 2020, 2020年
  • ウシ血清アルブミン固定化シートを用いたダイズ根圏のダイゼインの可視化
    小野寺武; 宮崎春菜; LI Xinzhu; WANG Jin; 矢田部塁; 田原祐助; 細木藍; 桜井望; 杉山暁史
    電気学会研究会資料, (CHS-20-011-018), 2020年
  • 根圏ダイゼイン検出のためのポリクローナル抗体の作製と表面プラズモン共鳴免疫センサによる評価
    鯵坂大樹; WANG Jin; LI Xinzhu; 矢田部塁; 田原祐助; 細木藍; 桜井望; 杉山暁史; 小野寺武
    電気学会研究会資料, (CHS-19-013-029), 2019年
  • Evaluation of bitterness masking effect using fabricated sensors for artificial sweeteners
    Tomohiro Hattori; Xiao Wu; Hideya Onitake; Tamami Haraguchi; Yusuke Tahara; Rui Yatabe; Miyako Yoshida; Masato Yasuura; Hirotaka Okazaki; Takahiro Uchida; Hidekazu Ikezaki; Kiyoshi Toko
    CHEMICAL SENSES, 41(9), E232-E232, 2016年11月WebofScience
  • Advanced applications of taste sensor to evaluate for beverages and detect the bitterness suppression effect for pharmaceutical samples
    Zhiqin Huang; Xiao Wu; Hideya Onitake; Yusuke Tahara; Rui Yatabe; Kiyoshi Toko
    CHEMICAL SENSES, 41(9), E184-E184, 2016年11月WebofScience
  • 味覚センサとGC-MSを用いた飲料用フィルタの性能評価
    田原 祐助; 邱 テイ; 矢田部 塁; 都甲 潔; 小尾 留美名; 岡村 知恵; 加藤 一史
    「センサ・マイクロマシンと応用システム」シンポジウム論文集 電気学会センサ・マイクロマシン部門 [編], 33, 1-4, 2016年10月02日
  • A study on development of a sweetness sensor for high potency sweeteners with negative charge and measurement of the commercial drinks
    Hirotaka Okazaki; Masato Yasuura; Yusuke Tahara; Hidekazu Ikezaki; Kiyoshi Toko
    CHEMICAL SENSES, 40(8), 596-596, 2015年10月WebofScience
  • 負電荷人工甘味料に応答する味覚センサに関する研究 (イメージ・メディア・クオリティ)
    岡崎 広昂; 安浦 雅人; 田原 祐助; 都甲 潔
    電子情報通信学会技術研究報告 = IEICE technical report : 信学技報, 114(485), 153-158, 2015年03月03日
  • 味覚センサを用いた油脂含有食品分析の基礎検討 (MEとバイオサイバネティックス)
    王 夢ウン; 田原 祐助; 矢田部 塁; 千葉 浩子; 土屋 渉; 中出 浩二; 野嶽 一将; 都甲 潔
    電子情報通信学会技術研究報告 = IEICE technical report : 信学技報, 114(408), 89-93, 2015年01月22日
  • 残留農薬用センサチップの開発
    籍 可; 田原 祐助; 都甲 潔
    「センサ・マイクロマシンと応用システム」シンポジウム論文集 電気学会センサ・マイクロマシン部門 [編], 31, 1-4, 2014年10月20日
  • 味・匂い・視覚のセンサ情報を用いたトマトのおいしさ評価 (MEとバイオサイバネティックス)
    田原 祐助; 志堂寺 和則; 林 健司; 都甲 潔
    電子情報通信学会技術研究報告 = IEICE technical report : 信学技報, 113(409), 45-48, 2014年01月24日
  • 高感度甘味料対応型センサに関する研究
    岡崎 広昴; 安浦 雅人; 田原 祐助; 都甲 潔
    電気学会研究会資料. CHS, ケミカルセンサ研究会, 2013(1), 75-79, 2013年08月08日
  • Electronic tongues-a review
    Yusuke Tahara; Kiyoshi Toko
    IEEE Sensors Journal, 13(8), 3001-3011, 2013年電子ジャーナル
  • 教育用味覚センサキットの試作
    荒瀬 仁志; 安浦 雅人; 田原 祐助; 小野寺 武; 栗焼 久夫; 都甲 潔
    電気学会研究会資料. CHS, ケミカルセンサ研究会, 2012(1), 21-24, 2012年06月11日
  • 同一基板上マルチチャネル型味覚センサチップの開発
    田原 祐助; 池田 晃裕; 羽原 正秋; 都甲 潔
    電子情報通信学会技術研究報告. OME, 有機エレクトロニクス, 110(243), 37-40, 2010年10月15日
  • Psychosomatic stress and salivary amylase activity in junior high school student
    Mitsuru Murakami; Yusuke Tahara; Kazunori Takeda; Masaki Yamaguchi
    Transactions of Japanese Society for Medical and Biological Engineering, 47(2), 166-171, 2009年
  • 環境による精神的ストレスを唾液で測れますか (特集 砂防と「癒し」)
    山口 昌樹; 田原 祐助
    砂防と治水, 40(3), 11-14, 2007年08月
  • 大腸菌由来酵素を用いたホルムアルデヒド浄化フィルタ
    山口 昌樹; 田原 祐助; 金丸 正史; 小沢 智; 新井 潤一郎; 山下 貢
    バイオエンジニアリング講演会講演論文集: The ... Bioengineering Conference, annual meeting of BE D/JSME, 2003(15), 249-250, 2003年01月

書籍等出版物

  • Electronic Tongues, Fundamentals and recent advances
    Flavio M Shimizu; Maria L Braungerm; Antonio Riul J, 分担執筆, K. Toko, Y. Tahara, M. Habara, H. Ikezaki: Potentiometric electronic tongue using lipid/polymer membrane, pp. 2-1 – 2-26
    IOP publishing Ltd., 2022年
  • Potentiometric electronic tongue using lipid/polymer membrane
    K. Toko, Y. Tahara, M. Habara, H. Ikezaki, 分担執筆
    IOP publishing Ltd., 1-28 (Chapter 2) 2021年
    ISBN:978-0-7503-3685-7
  • Encyclopedia of Nanoscience and Nanotechnology, vol 28
    H.S. Nalwa, 分担執筆, T. Onodera, Y. Tahara, R. Yatabe, K. Toko: Nanobiosensors for Gustatory and Olfactory Senses pp. 363-385
    American Scientific Publishers, USA, 2018年
  • Essentials of Machine Olfaction and Taste (IEEE Press)
    Nakamoto; Takamichi, 分担執筆, K. Toko, Y. Tahara, M. Habara, Y. Kobayashi, H. Ikezaki: Taste Sensor: Electronic Tongue with Global Selectivity , pp. 87-174
    Wiley, 2016年04月18日
    ISBN:9781118768488
  • Electronic noses and tongues in food science
    Preedy, Victor R; Méndez, María Luz Rodríguez, 分担執筆, K. Toko, Y. Tahara: Beer analysis using an electronic tongue , pp. 161-170
    Elsevier, Academic Press, 2016年
    ISBN:9780128002438
  • Biochemical Sensors: Mimicking Gustatory and Olfactory Senses
    K. Toko, 分担執筆, Portable Taste Sensor, pp. 423-434
    Jenny Stanford Publishing, 2013年09月23日
    ISBN:9789814267076
  • Bio-Nanotechnology: A Revolution in Food, Biomedical and Health Sciences (Hui: Food Science and Technology)
    D. Bagchi; M. Bagchi; H. Moriyama; F. Shahidi, 分担執筆, K. Toko, T. Onodera, Y. Tahara: Nano-Biosensors for Mimicking Gustatory and Olfactory Senses, pp. 270-291
    Wiley-Blackwell, 2013年02月18日
    ISBN:0470670371
  • 食品・医薬品のおいしさと安全・安心の確保技術
    都甲 潔(監修), 分担執筆, 残留農薬検知への応用, pp. 119-124
    シーエムシー出版, 2012年05月
    ISBN:9784781306087
  • ヒューマンインタフェースのための計測と制御
    山口, 昌樹(監修), 分担執筆, 児童生徒の心身ストレスの定量化と不登校対策, pp. 296-305
    シーエムシー出版, 2009年03月
    ISBN:9784781300894

担当経験のある科目_授業

  • 応用解析学II
    信州大学

所属学協会

  • ライフサポート学会
  • 味と匂学会
  • 応用物理学会
  • 電気学会
  • 生体医工学会

共同研究・競争的資金等の研究課題

  • メルトブロー不織布製SERS基板の開発と匂いセンサへの展開
    科学研究費補助金, 基盤研究(C)
    2023年04月01日 - 2026年03月31日
  • 簡易迅速な尿中低分子バイオマーカー計測による疾病診断技術基盤の構築
    科学研究費補助金, 基盤研究(B)
    2021年 - 2023年
  • 脂質高分子膜を用いた味の時間的相互作用検出を可能とするマイクロ流体デバイスの開発
    科学研究費補助金, 基盤研究(C)
    2020年 - 2022年
  • フローインジェクション式新規味覚センサの開発
    科学研究費補助金, 若手研究(B)
    2017年 - 2019年
  • 医薬品用新規味覚センサの開発
    科学研究費補助金, 若手研究(B)
    2014年 - 2016年
  • 味覚を題材とした教育用味覚センサキットの開発
    科学研究費補助金, 挑戦的萌芽研究
    2013年 - 2014年
  • バイオマーカー分析に用いる脂質膜センサの開発
    科学研究費補助金, 研究活動スタート支援
    2010年 - 2011年